Video

Videoportet

Een prachtig videoportret is gemaakt door Mijke Pol en Rob van Oijen over het werk van het Apostolaat van Troost.

Verdriet

Apostolaat van Troost

Voor mensen die ernstig lijden onder hun verdriet.

Doneren

Doneren

Wilt u een donatie over­wegen om ons mooie werk te ondersteunen? Bedankt!

Algemeen Nut Beogende Instelling - ANBI
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


Ook de mens moet soms een Kruis dragen

gepubliceerd: maandag, 7 mei 2018
Simon van Cyrene helpt Christus het kruis te dragen
Simon van Cyrene helpt Christus het kruis te dragen (foto: Videoframe van The Passion)

Op een zonnige zaterdag, eind april, ging ik werken in onze prachtige Sint-Jan. Mogelijkerwijs zou ik wat rond kunnen wandelen, mediteren en rustig afwachten wat er op mijn pad zou komen.

Als ik even stilsta bij de hoofdingang, zien ik een sportieve Jonge man, vermoedelijk zo rond de 40 jaar oud, samen met een jong tienermeisje. De man heeft zijn arm om de schouder van het meisje geslagen. En samen kijken zij omhoog naar al het mooie, zoals de prachtige glas-in-loodramen. Bij nader observeren, zie ik dat ze op elkaar lijken. Ze horen ongetwijfeld bij elkaar.

Dat bleek later ook wel. De man was getatoeëerd en enkelen daarvan vielen mij op. Op zijn kuit stond een mooie antieke klok met het uurwerk; de cijfers stonden op 14.35 uur. Op zijn bovenarm een schedel met heel veel geweld eromheen. Ik mag mezelf ervaringsdeskundige noemen. Deze tato’s symboliseerden enkele dramatische periodes in het leven van deze man. Mijn aandacht was getrokken en ik volgde dit mooie stel. Ik besloot kennis te gaan maken.

Er ontstond een gesprek waarin ik vroeg naar de klok op zijn been. Hij vertelde dat het de geboorte tijd van zijn dochtertje was, zij was er u nu ook bij. Ze was heel rustig... ze luisterde! Dan over het doodshoofd. Hij vertelde over zijn jeugd en hoe hij opgroeide in een volkswijk waar je sterk moest zijn om te overleven. Het ging er soms hard aan toe. Met vallen en opstaan lukte hem dat. Hij sportte veel en was er goed in. Hij leerde zijn vrouw kennen en ze kregen een kindje. Dan gaat hij in militaire dienst, wordt uitgezonden naar Afrika om daar hulp te bieden aan de bevolking. Daar was hij getuige van de dood van een kameraad, maar ook van verschrikkelijke wreedheden die hij moest aanzien, zoals het vermoorden van enkele vrouwen en ernstig geweld tegen kleine kinderen.

Het maakte hem helemaal stuk, daardoor hield zijn huwelijk geen stand en raakte hij ook nog het contact met zijn dochtertje kwijt. Deze ellendige ervaringen, maakten een menselijk wrak van hem. Maar de liefde en zijn verlangen naar zijn dochtertje, hielpen hem weer overeind. Nu liepen ze heerlijk samen, zij waren nog wat bedroefd, maar heel gelukkig dat ze elkaar weer hadden gevonden. Wat een mooie mensen, die door de liefde, elkaar weer hebben gevonden. Dit zegt maar weer, dat de Liefde sterker is dan het kwade!

Ik nodigde hen uit om samen te bidden bij het Heilig Sacrament om in nabijheid van God te danken voor deze ontmoeting, met deze twee lieve mensen. We vroegen God hen te beschermen tegen verlies, en pijn. Hun hart te vullen met liefde. Dan vragen wij Gods Rijke Zegen en... dat vader en dochter samen weer gelukkig mogen zijn en dit vast kunnen houden. We lopen rustig naar de uitgang en nemen afscheid. Samen op weg.

Dan wordt het stil en ik voel een weldadige rust. Lieve mensen, dit leert ons dat onze Goede God er altijd is... zeker als wij Hem echt zoeken. Ik wandel tevreden naar de uitgang en voel me een gelukkig en verlicht mens.

God zij Dank... voor deze mooie ontmoeting.

br. JohannesApostolaat van Troost • San Salvatorkerk • Schaarhuisstraat 14 • 5231 PV ’s-Hertogenbosch • (06) 30 161 636 • info@apostolaatvantroost.nl