Video

Videoportet

Een prachtig videoportret is gemaakt door Mijke Pol en Rob van Oijen over het werk van het Apostolaat van Troost.

Verdriet

Apostolaat van Troost

Voor mensen die ernstig lijden onder hun verdriet.

Doneren

Doneren

Wilt u een donatie over­wegen om ons mooie werk te ondersteunen? Bedankt!

Algemeen Nut Beogende Instelling - ANBI
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


Mezelf herontdekken

gepubliceerd: maandag, 7 januari 2019
‘De denker’ van Auguste Rodin
‘De denker’ van Auguste Rodin

Januari is een maand waarin ik mijn administratie opnieuw orden. Een nieuw begin in het nieuwe jaar doet me altijd weer goed. Terwijl ik dit schrijf, gaat mijn gedachte uit naar de man die in de kerk voorover gebogen zat.

Ik sprak hem aan en nadat ik me had voorgesteld keek hij me aan en zei: “Ik voel me niet eenzaam hoor, dat valt wel mee”. “Wat fijn voor u”, reageerde ik. “Maar, elk mens heeft wel eens een kruis te dragen, toch?” Toen werd het stil, de man keek voor zich uit en dacht na. Hij vertelde me dat hij jaren geleden gescheiden was en dat zijn kinderen hun eigen weg hadden gevonden. Ook vertelde hij dat hij een jaar geleden met pensioen gegaan was, maar de draad van zijn leven nog niet gevonden had.

Dat maakte hem onzeker en voelde zich doelloos. “Ik moet mezelf herontdekken, daarom zit ik hier omdat stilte iets met me doet”, vervolgde de man. Inderdaad doet stilte veel met mensen beaamde ik, omdat de stilte je naar binnen brengt, naar je eigen ‘zijn’. Levensvragen kunnen dan naar boven komen, waarvan de zin van het leven er een van is.

Meestal komen deze vragen naar boven wanneer je leven even op een dood spoor beland is zonder uitzicht. Deze man had een druk werkzaam leven achter de rug waarin geen plaats was voor creativiteit zoals een hobby. Zo zijn er genoeg redenen te noemen waardoor iemand even geblokkeerd raakt. Toch weten we dat dagelijkse bezigheden, waaronder bewegen (fietsen en wandelen), gezond zijn voor lichaam en geest. Maar ook de stilte in de natuur doet iets met ons, zoals de man de stilte in de kerk opzocht om dicht bij zichzelf te komen.

Jezelf herontdekken gebeurt natuur overal. Op de televisie zag ik een documentaire over de allerarmste mensen in een Afrikaans land. Een man die dakloos was, had op zijn ouwe fiets een berg kranten en karton liggen waar hij wat geld voor kreeg. “Dit wordt allemaal gerecycled omdat God geen prullenbak heeft”, zei de man lachend. “En mezelf laat ik ook recyclen om een beter leven te krijgen.” Ondanks zijn grote armoede was deze Afrikaanse man optimistisch en had hoop op een beter leven. Hij voelde dat hij moest veranderen om tot iets beters te komen.

Kunnen wij onszelf veranderen om in positieve zin het leven weer op te pakken? God heeft geen prullenbak zei de Afrikaanse man en ging daarom aan de slag. Wij kunnen ook aan de slag en onze zorgen bij Hem brengen zodat wij de zin van ons leven weer kunnen oppakken.

Laten wij dan in het volste vertrouwen opnieuw beginnen, maar ook vertrouwen hebben in onszelf. Geloven in je eigen kwaliteiten is belangrijk omdat elk mens uniek is. Ook diegene die hulp nodig heeft. Wanneer wij er zijn voor die ander dan verrijkt dat ons leven. Zo kunnen wij in het nieuwe jaar hoopvol uitzien naar een beter leven, ook na een pensionering. Laat dat onze troost zijn.

Br. DiederikApostolaat van Troost • San Salvatorkerk • Schaarhuisstraat 14 • 5231 PV ’s-Hertogenbosch • (06) 30 161 636 • info@apostolaatvantroost.nl