Video

Videoportet

Een prachtig videoportret is gemaakt door Mijke Pol en Rob van Oijen over het werk van het Apostolaat van Troost.

Verdriet

Apostolaat van Troost

Voor mensen die ernstig lijden onder hun verdriet.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


Teleurgesteld in vriendschap

gepubliceerd: donderdag, 28 maart 2019
De schepping van Adam (fresco van Michelangelo)
De schepping van Adam (fresco van Michelangelo)

Gelukkig hebben velen van ons een goede vriend of vriendin waarbij je je hart kunt luchten. Gewoon vertellen wat je dwars zit, maar ook blijd­schap kunt delen. Dat ervaar je dan als een grote rijkdom die je niet graag wilt verliezen.

Toch komt dat voor. Ook bij de vrouw die voor de beelden­groep van de heilige Familie stond en in gedachte was. Ik vroeg haar de reden waarom zij daar stond. Zij vertelde me dat zij teleurgesteld was in een vriend­schap.

Jarenlang deed zij huishoudelijk werk, bood­schappen en klusjes voor haar vriendin. Na een lange werkdag bleef zij er weleens slapen. In de garage kon deze vrouw slapen en daar moest zij ook eten. Dat ging jaren zo. Maar nu voelde zij zich minder­waar­dig behandeld. “Mijn vriendin is alleen maar geïn­te­res­seerd in mijn hulp. Daarom ben ik zo teleurgesteld”, zei de vrouw. Zij vervolgde: “Maar ik weet niet hoe ik dat duidelijk moet maken, omdat ik bang ben haar dan te verliezen. Zij is namelijk mijn enige vriendin”. Zij stopte met praten en keek me vragend aan.

Deze vrouw stond voor een moeilijke keuze: doorgaan met die schijnvriend­schap of kiezen voor de werkelijkheid waarin zij zich alleen voelde, omdat niemand haar nabij leek te zijn.

Ik stelde haar voor om duidelijk haar grenzen kenbaar te maken, dan laat je iets van jezelf zien. Vriend­schap is mooi, maar daarin mag je jezelf niet verliezen. Dat gebeurt wanneer je zwijgend alles toelaat tegen je eigen gevoel in. Elke relatievorm heeft behoefte aan mondeling contact. Dat geeft duidelijkheid en voorkomt opgekropte irritatie waardoor verwijdering ontstaat, zoals deze vrouw dat voelde.

Ik denk dat een vriend­schap­pe­lijke relatie o.a. een wissel­wer­king is van respect waaraan beide personen moeten werken. Weder­zijdse vriend­schap voel je aan waarin je de ander niet tekort wilt doen, omdat jijzelf ook niet tekort gedaan wilt worden. Wanneer dat niet gebeurt, ontstaat er op den duur een spanningsveld. Misschien zag die vriendin van deze vrouw haar als een zakelijke relatie. Maar gelukkig werd deze vrouw in de kerk bewust van haar situatie. Met dat gevoel stond zij voor de heilige Familie en hoopte daar kracht en wijsheid te krijgen om een juist antwoord te vinden voor haar probleem.

Die kleine jongen - uitgebeeld in die beelden­groep - heeft ons op latere leeftijd zoveel liefde gegeven door Zijn lijden en sterven, maar door de dood heen is verrezen als onze Verlosser. Dat is Pasen. Dan moet deze Jezus een echte vriend zijn, zal deze vrouw misschien gedacht hebben. Jezus heeft ons verteld hoe wij er voor de ander kunnen zijn zonder iets terug te verlangen. Wanneer wij een onbaatzuchtige vriend­schap kunnen opbrengen dan hebben wij iets van het Paas­feest begrepen. Het is vaak een verandering in jezelf die ruimte maakt voor de ander. Dat is een levens­kunst waaruit blijd­schap ontstaat. Een troostrijke gedachte.

Br. DiederikApostolaat van Troost • San Salvatorkerk • Schaarhuisstraat 14 • 5231 PV ’s-Hertogenbosch • (06) 30 161 636 • info@apostolaatvantroost.nl