Video

Videoportet

Een prachtig videoportret is gemaakt door Mijke Pol en Rob van Oijen over het werk van het Apostolaat van Troost.

Verdriet

Apostolaat van Troost

Voor mensen die ernstig lijden onder hun verdriet.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


High Five voor God!

gepubliceerd: donderdag, 9 mei 2019
High Five voor God!

Tijdens mijn middagronde zie ik twee tienermeiden op een kerkbankje zitten. Waar ze op wachten? Ze zijn op de vlucht voor een plagend vriendje. “Hier is het goed schuilen”, zegt de oudste. Ik zeg: “Je kunt hier altijd terugkomen”. Ik luister en ze vertellen me van alles.

De jongste, een ranke meid, heeft ADHD, is eerder in de kerk geweest en weet nog best het ‘Alziend Oog’ te vinden. Ik verzoek haar het ons aan te wijzen, ook voor haar vriendin. Ze rent als een vliegend raketje door het gangpad voor ons uit. Voor in de kerk zegt ze: “Hier zie je het Oog echt het allerbeste!” We kijken lachend omhoog: mooi, zo hoopvol en open God zoeken - en vinden!

Ik vertel dat sommigen het heel fijn vinden dat God ons zó nabij is, zo om ons heen. “Als een geest”, zegt de jongste. “Bijna”, zeg ik. “Maar bij een geest denk je aan een spook. Maar God is er altijd -en overal. Alles is gevuld van God. En God zit ook in ons. Weet je wanneer je dat voelt? Als je blij bent, dat voelt als een kriebeltje in je buik.” De oudste zegt: “Ik heb altijd een kriebeltje in mijn buik!” Ik geef aan: “Daar moet je zuinig op zijn. Het verdwijnt als je nare dingen doet, of ziet. Maar het kan ook weer terugkomen”. Als je denkt: “O nee, dat had ik niet zo moeten doen, ik heb er spijt van”, kun je het weer heel maken door te praten met God: dat heet bidden.

Het oudste meisje zegt zacht: “Ik heb dat nog nooit gedaan: bidden.” Ik zeg: “nou, dan kunnen we dat samen gaan doen, daar in de Iconenkapel. Aldaar leg ik uit wat ze er zien en vertel over de Drie-eenheid. Ik vertel hoe Jezus ons geleerd heeft te bidden: ‘Het Onze Vader’ en nodig ze uit me na te zeggen (met toelichting, want: nieuw voor hen).

 • Onze Vader, die in de Hemel zijt,
  (die hemel is onzichtbaar om ons heen)
 • Uw Naam worde geheiligd,
  (Heilig betekent heel)
 • Uw rijk kome, Uw wil geschiedde, op aarde zoals in de Hemel,
  (Op aarde moet het worden zoals in de Hemel)
 • Geef ons heden ons dagelijks brood
  (geef ons wat we dagelijks nodig hebben)
 • En leidt ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade.
  (Soms leek iets leuk (bekoring), maar wil je het nu niet meer zo doen. Je vraagt God’s Hulp daarbij)
 • Amen
  (Betekent JA, dát bedoel ik. Je doet een ‘High five’ met God!)

Ik houd mijn hand op en krijg van allebei een ‘High five’. Oké, zeg ik, dan zijn we nu klaar voor het ‘echte werk’, zullen we? En samen bidden we voor het eerst het Onze Vader.

Daarna lopen we rustig richting uitgang, waar ik vertel dat ze dit gebed altijd kunnen bidden; als je blij bent, maar ook wanneer je verdriet hebt. Als je het vaak bidt, ga je merken dat je beter in je vel zit. Het gebed is ook te vinden op internet.

Zo en dan nu weer naar buiten, maak het goed met jullie vriendje. Laat ruzie nooit een lange draad worden, maar doe je best om het een kort puntje te laten zijn.

Ze knikken: ja, dat is beter. Fijne dag!

Zr. TanjaApostolaat van Troost • San Salvatorkerk • Schaarhuisstraat 14 • 5231 PV ’s-Hertogenbosch • (06) 30 161 636 • info@apostolaatvantroost.nl