Een zoektocht
Alweer een paar maanden geleden dat er een schrijven van mij kwam. Na een periode van fysieke problemen en teleurstelling is het belangrijk om even pas op de plaats te maken zodat je een goed overzicht krijgt om het leven weer op te pakken.
Hoe vaak gebeurt het niet dat we teleurgesteld zijn in mensen? Dat kan binnen een vriendschap gebeuren, familie, op je werk, of zelfs binnen de kerkmuren. Vaak heeft alles te maken met macht, je verheven voelen boven de ander.
Je zou bijna kunnen zeggen dat het menseigen is, maar niet om goed te keuren. Macht en status, daar zijn we gek op. Zelfs zijn er priesters die zo’n verleiding niet kunnen weerstaan. Gelukkig zijn er velen onder hen die de woorden van Christus serieus nemen en de liefde centraal stellen. Daar draait het hele leven om. Zoals er staat: “Laten we elkander liefhebben want de liefde komt van God”. (1-Joh.4;7) Kunnen wij die weg vinden?
In de vele gesprekken die ik mocht voeren binnen het Apostolaat viel mij ook op dat mensen hun macht en status laten vallen wanneer je praat over de zin van het leven en het christelijk geloof. Deze onderwerpen maken de mens klein en nietig. Evenzo door het lijden van verdriet of ziekten. Dan krijgen we een ander beeld van het leven. Hierin vinden we de kern van ons-zijn. De bewustwording van onze vergankelijkheid, het tijdelijke van ons leven en de pijn van het los moeten laten van een geliefde zet je met beide benen op de grond en speelt macht en status geen rol meer. In deze gebrokenheid vinden we onszelf en de medemens. Vaak met de vraag: Waarom...? Daarop krijgen we meestal geen antwoord, maar we kunnen wel de weg vinden van vertroosting, ontferming en verwachting. Dat is de weg die Jezus ons vertelt. Een prachtige zoektocht dat zin aan ons bestaan geeft.
Zo had ik eens een gesprek met een man die bij het liturgisch centrum stond. Een keurige zakenman die op dat moment aan zijn zoon dacht omdat zijn zoon de volgende dag de uitslag van zijn eindexamen gymnasium zou krijgen. Dat was een belangrijk moment voor die jongen, maar ook voor de vader. Zijn zoon zou later het bedrijf overnemen, vertelde de man.
Maar hij kon dat zakelijke niet plaatsen binnen het mysterie van God.
Toch is een geestelijke zoektocht goed te combineren met stoffelijke bezigheden vertelde ik de man. Kijk naar de monniken die uitgaan van: Ora et labora: bid en werk. Dat kan ook in het bedrijfsleven. Halverwege ons gesprek begon de man te lachen. Ik vroeg dan ook waarom hij moest lachen. Hij zei: dat ik alles in hem omhoog haalde. Met andere woorden: hij daalde af naar zijn eigen innerlijke-ik. Daar lagen zijn gevoelens over zijn geloof, normen en waarden en de zin van zijn leven opgeslagen waarover hij nog nooit gesproken had. Tegenover mij stond een man die verbaasd was over zichzelf, maar met een blij gezicht.
Wanneer je dat bewust wordt, sta je open om een zoektocht te beginnen naar dat grote Mysterie die wij God noemen en word je geraakt door de woorden van Jezus. Hij leidt je de weg over bergen en door dalen in je dagelijks leven. Dan voorkomen we teleurstellingen en plaatsen we onze verwachtingspatronen op de achtergrond.
Br. Diederik